ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ 16/9 – ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ PRIDE ΑΘΗΝΑΣ

Πριν τέσσερα χρόνια δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας από τους Χρυσαυγήτες. Η δολοφονία αυτή δεν ήταν τυχαία. Συνέβη στο πλαίσιο μιας σειράς βίαιων και δολοφονικών επιθέσεων σε μεταναστά όπως ο Σαχζάτ Λουκμάν, λοατκια+, συνδικαλιστά, αναρχικά άτομα και κινηματικούς χώρους και εντάσσεται στην ευρύτερη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας διεθνώς, με τρανταχτό και το τελευταίο παράδειγμα της δολοφονικής επίθεσης προς τα αντιφασίστα διαδηλωτά στο Charlottesville από νεοναζί που οδήγησε στο τραυματισμό πολλών και στον θάνατο της Heather Heyer. Η συντηρητικοποίηση αυτή είναι γέννημα του καπιταλισμού, της πατριαρχίας, του ρατσισμού, όλων των συστημάτων καταπίεσης, εκμετάλλευσης και εξουσίας, των οποίων η κυριαρχία και η βία παραμένει ακλόνητη και εντείνεται στα πλαίσια και του ξεσπάσματος της διεθνούς κρίσης της τελευταίας δεκαετίας. Εξ’ άλλου έχει αποδειχτεί και ιστορικά ότι ο φασισμός, παράλληλα με τα δομικά σκληρά πατριαρχικά και ρατσιστικά χαρακτηριστικά του, εξυπηρετεί και το κεφαλαιοκρατικό σύστημα, παρά το λαϊκιστικό ‘‘αντισυστημικό’’ χαρακτήρα που οι εκπρόσωποι και οι απολογητές του προσπαθούν να του αποδώσουν. Τα ίδια συστήματα και τις ίδιες εξουσίες εξυπηρετεί και προωθεί και η Χρυσή Αυγή, ένα νεοναζιστικό μόρφωμα του οποίου η ύπαρξη και άνοδος με τη συνεχή παραγωγή ρητορικής και πρακτικών μίσους προς καταπιεσμένες ομάδες, τη μιλιταριστική δομή (τάγματα εφόδου), τις στενές σχέσεις με την αστυνομία, τον στρατό, την εκκλησία, τα δικαστικά σώματα και τα Μ.Μ.Ε, απειλεί τις ζωές όλων των υποκειμένων που πλήττονται από τις εξουσιες που δομούν τη σύγχρονη πραγματικότητα. Τη δομική σχέση του φασισμού με αυτές τις εξουσίες αποδεικνύει και η πασιφανέστατη καθυστέρηση της δίκης των Χρυσαυγητών.
Το αντιφασιστικό κίνημα έχει απαντήσει δυναμικά στην τεράστια απειλή των φασιστών – εθνικιστών – νεοναζί με πορείες, παρεμβάσεις και γενικά συλλογικές και μαχητικές δράσεις. Ωστόσο και το ίδιο, προκειμένου να εκφράσει το εύλογο μίσος και τη συνακόλουθη μαχητική αντίθεση στο φασισμό, κάνει χρήση και αναπαράγει πολλές φορές μισογύνικο και πατριαρχικό λόγο και συμπεριφορές που όχι μόνο συγκαλύπτονται αλλά πολλές φορές ηρωοποιούνται. Η τακτική αυτή όχι μόνο δεν είναι λειτουργική στην αντιφασιστική πάλη, αλλά οδηγώντας στη διαιώνιση καταπιέσεων καταλήγει να αναπαράγει πλευρές του συστήματος το οποίο πολεμά. Παράλληλα, παρατηρούμε ότι πολλά περιστατικά επιθέσεων σε μαύρα, brown και μεταναστά υποκείμενα στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο παίρνουν πολύ μικρότερη έκταση από ό,τι αυτά σε ελληνικά και λευκά αντιφασίστα, πράγμα που υποδηλώνει την αναπαραγωγή της λευκής και ελληνικής υπεροχής στο κίνημα. Ως συνέλευση που μέχρι στιγμής απαρτίζεται από λευκά υποκείμενα με κάποια ή όλα τα ελληνικά προνόμια, αναγνωρίζουμε το προνομιακό πλαίσιο από το οποίο μιλάμε και στεκόμαστε αλληλέγγυες/α στους αγώνες των μαύρων, brown και μεταναστών/πρόσφυγων υποκειμένων.
Για εμάς η μάχη ενάντια στον φασισμό γίνεται μέσω των διαθεματικών φεμινισμών, του αντιρατσισμού και του ταξικού αγώνα. Ως λοατκια+ υποκείμενα ξέρουμε καλά τι πάει να πεί φασιστική απειλή, τη βιώσαμε στο Χυτήριο το 2012, στο φετινό Athens Pride και καθημερινά στο δρόμο. Στους δρόμους αυτής της κοινωνίας που καταπιεζόμαστε συστημικά και συστηματικά, σε αυτούς θα διεκδικήσουμε την απελευθέρωση μας. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να τσακίσουμε και το τελευταίο φασιστοειδές.

Καλούμε στην αντιφασιστική συγκέντρωση στο Σύνταγμα με πορεία προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής το Σάββατο 16/9 στις 18.00. Στηρίζουμε την αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι τη Δευτέρα 18/9 στις 17.00.

Πρωτοβουλία για ενα Αυτοοργανωμένο Pride Αθήνας

 

21248534_2116224145271553_2144955620010002575_o